ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ
Τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού σήμερα
Σήμερα, όμορφα μαργαριτάρια γλυκού νερού είναι διαθέσιμα σε πολλά χρώματα και μεγέθη. Έχουν γίνει στήριγμα στην αγορά των εκλεκτών κοσμημάτων. Οι συνεχείς βελτιώσεις στην ποιότητα τους επέτρεψαν να ανταγωνιστούν σχεδόν τους ομολόγους τους στο αλμυρό νερό.
Μύδια με μαργαριτάρια γλυκού νερού
Υπάρχουν μερικά διαφορετικά είδη μυδιών που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι για να καλλιεργήσουν μαργαριτάρια γλυκού νερού. Το πιο διαδεδομένο σήμερα είναι το τρίγωνο μύδι με κέλυφος (επιστημονική ονομασία Hyriopisis cumingi). Οι αγρότες είτε εκτρέφουν τα μύδια είτε τα αγοράζουν από εκκολαπτήρια. Όταν τα μύδια φτάσουν στην ηλικία των έξι έως επτά μηνών, είναι έτοιμα για πυρήνωση. Τα μύδια σε αυτήν την ηλικία μετρούν από δύο έως δυόμισι ίντσες από το ραχιαίο, μεντεσέ άκρο, μέχρι την αντίθετη κοιλιακή
άκρη
. Οι λίμνες στις οποίες ζουν είναι συνήθως ανθρωπογενείς και αρκετά ρηχές για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών παραγόντων. Αυτό βοηθά επίσης στην άμβλυνση ορισμένων από τις πιέσεις από πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Τα ψάρια μπορούν επίσης να ζουν σε αυτές τις λίμνες επιτρέποντας στους αγρότες να χρησιμοποιούν την ίδια λίμνη για διαφορετικές ανάγκες.
Συγκομιδή Μαργαριταριών γλυκού νερού
Τα μαργαριτάρια γλυκού νερού συλλέγονται κυρίως τον Νοέμβριο πριν αρχίσει ο χειμώνας. Κάθε μύδι δίνει από 25 έως 40 μαργαριτάρια. Το μέγεθος του μαργαριταριού κυμαίνεται από 2mm έως 10mm με την πλειοψηφία μεταξύ 4mm και 7mm.
Οι αγρότες μπορούν να επιστρέψουν ένα μύδι στη λίμνη εάν παρήγαγαν μαργαριτάρια καλής ποιότητας κατά την πρώτη συγκομιδή. Καθώς ο σάκος του μαργαριταριού έχει ήδη σχηματιστεί γύρω από την προηγούμενη τομή και εμφύτευμα, δεν χρειάζεται νέο κομμάτι ιστού δότη. Τις περισσότερες φορές, το μαργαριτάρι δεύτερης γενιάς δεν είναι τόσο υψηλής ποιότητας όσο το πρώτο.
Πυρήνωση μαργαριταριών
Η πυρήνωση μαργαριταριών συμβαίνει συνήθως σε καλό καιρό μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, καθώς και από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μαργαριτάρια αλμυρού νερού, αυτά του γλυκού νερού πυρηνώνονται με προετοιμασμένα τετράγωνα ιστού δότη. Αυτά τα τετράγωνα έχουν πλευρές 2mm έως 3mm.
Ανάλογα με το μέγεθος του μυδιού, γίνονται περίπου 20 πολύ μικρές τομές στους ιστούς του μανδύα καθενός από τα δύο μισά. Αυτή είναι μια πολύ λεπτή και ακριβής χειροκίνητη διαδικασία. Μετά την εισαγωγή του ιστού του δότη σε κάθε τομή, το μύδι επιστρέφει αμέσως στο νερό. Καθώς αυτά τα μύδια έχουν πυρήνα ιστού, το μαργαριτάρι που προκύπτει είναι 100% μαργαριτάρι.
Επεξεργασία μαργαριταριών γλυκού νερού
Τα μαργαριτάρια γλυκού νερού επεξεργάζονται σε όλες τις περιοχές παραγωγής μαργαριταριών στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Η προσεκτική λεύκανση και γυάλισμα μπορεί να διαρκέσει από έναν έως δύο μήνες. Τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού βγαίνουν από το κέλυφος σε φυσικά παστέλ χρώματα που κυμαίνονται από λευκό έως ροζ και λεβάντα. Ερεθισμός και άλλες διεργασίες για τη δημιουργία μαύρων και πιο σκούρων χρωμάτων στα μαργαριτάρια του γλυκού νερού συμβαίνουν επίσης αυτή τη στιγμή.