ΤΑΪΤΙΚΟΣ
Τα μαργαριτάρια της Ταϊτής σήμερα
Σήμερα, όμορφα μαργαριτάρια γλυκού νερού είναι διαθέσιμα σε πολλά χρώματα και μεγέθη. Έχουν γίνει στήριγμα στην αγορά των εκλεκτών κοσμημάτων. Οι συνεχείς βελτιώσεις στην ποιότητα τους επέτρεψαν να ανταγωνιστούν σχεδόν τους ομολόγους τους στο αλμυρό νερό.
Oyster με τα μαργαριτάρια Ταϊτής
Τα μαργαριτάρια της Ταϊτής καλλιεργούνται στο στρείδι με μαύρα χείλη. Η επιστημονική ονομασία του στρειδιού είναι Pinctada margaritifera cumingi. Ο φυσικός πληθυσμός στρειδιών των Μαυροχειλικών στρειδιών έχει εξαντληθεί σοβαρά, επομένως προστατεύονται από τη συγκομιδή. Ως αποτέλεσμα, για να δημιουργηθεί ένας πληθυσμός στρειδιών για εκτροφή μαργαριταριών, τα στρειδίδια συλλέγονται στους ωκεανούς. Το spat είναι το νεανικό στάδιο ανάπτυξης μετά τις προνύμφες. Η συλλογή Spat ξεκινά τον Δεκέμβριο και το συλλεκτικό πλέγμα ανακτάται μεταξύ έξι έως εννέα μήνες αργότερα. Αυτή τη στιγμή, το φτερό έχει διάμετρο από μία έως δύο ίντσες. Στη συνέχεια, τα σάπια φροντίζονται προσεκτικά και μεγαλώνουν μέχρι να γίνουν περίπου δυόμισι έως τρία ετών. Το μέγεθός τους έχει τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Μαύρο μαργαριτάρι στρείδι - Φωτογραφία: Τζιμ Μαραγκός
Ανάπτυξη Μαργαριταριών Ταϊτής
Πάνω από το 50% των στρειδιών δεν δέχονται καλά την εμφύτευση. Ως αποτέλεσμα, ο αγρότης έχει περίπου το 20% των αρχικών του στρειδιών που εκτρέφονται από φτύσιμο ως παραγωγοί μαργαριταριών. Τα στρείδια προστατεύονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και αρπακτικά σε μια κλειστή ή προστατευμένη λιμνοθάλασσα. Εκεί τα στρείδια φροντίζονται προσεκτικά για τους επόμενους 22 έως 26 μήνες. Αποθέτουν τρία έως τέσσερα στρώματα 0,5 έως 1 micron κάθε μέρα. Ένα μικρό είναι το 1/1000ο του ενός χιλιοστού.
Συγκομιδή Μαργαριταριών Ταϊτής
Οι μαργαριτάρια Ταϊτής συλλέγονται μεταξύ των μηνών Μαΐου και Νοεμβρίου. Κάθε μαργαριτάρι συλλέγεται προσεκτικά από έναν πυρηνωτή. Εάν το μαργαριτάρι είναι καλής ποιότητας, ο πυρηνωτής συχνά τοποθετεί μια μεγαλύτερη χάντρα και ο κύκλος ανάπτυξης ξεκινά εκ νέου. Ένα μόνο στρείδι μπορεί να παράγει τέσσερα μαργαριτάρια με αυτόν τον τρόπο, με κάθε επόμενο να είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο. Ωστόσο, η ποιότητα μπορεί να μειώνεται με κάθε νέο μαργαριτάρι. Ένα στρείδι που έχει αποδώσει καλά επιστρέφεται στη φύση για να αποτελέσει αναπαραγωγικό απόθεμα για τις μελλοντικές γενιές. Μόνο περίπου πέντε τοις εκατό της συγκομιδής είναι στρογγυλό. Τα υπόλοιπα είναι ακανόνιστου σχήματος, μπαρόκ ή άλλων μορφών. Επιπλέον, περίπου το 40% θα είναι πολύτιμης ποιότητας. Τέλος, μόνο το ένα έως δύο τοις εκατό οποιασδήποτε συγκομιδής θα είναι και στρογγυλό και πολύτιμης ποιότητας.
Πυρήνωση μαργαριταριών
Οι ειδικευμένοι τεχνικοί καθαρίζουν και ταξινομούν τα στρείδια πριν από την πυρήνωση. Πρέπει επίσης να ελέγξουν για να βεβαιωθούν ότι το στρείδι δεν πρόκειται να γεννήσει. Για να διασφαλιστούν οι μελλοντικοί πληθυσμοί, ένα στρείδι που πρόκειται να γεννήσει επιστρέφεται αμέσως στο νερό. Πριν από τη δημιουργία πυρήνων, ο πυρηνοποιητής πρέπει να επιλέξει ένα στρείδι δότη για τον ιστό του μανδύα. Το χρώμα του κελύφους αυτού του στρειδιού δότη μπορεί να επηρεάσει το μαργαριτάρι που προκύπτει. Το ώριμο στρείδι είναι πυρηνωμένο. Γίνεται μια μικρή τομή στη γονάδα του στρειδιού και το κομμάτι των ιστών του δότη εισάγεται μαζί με μια ειδικά κατασκευασμένη χάντρα. Το στρείδι επιστρέφει στο νερό και χρειάζεται περίπου ένας μήνας για να επουλωθεί η τομή. Τα σφαιρίδια πυρήνα κυμαίνονται σε μέγεθος από 6 mm έως 10 mm.
Επεξεργασία Μαργαριταριών Ταϊτής
Αφού βγουν τα μαργαριτάρια από τα στρείδια, απλά πλένονται, στεγνώνουν και φουσκώνουν ελαφρά. Δεν επιτρέπεται καμία άλλη επεξεργασία. Επιπλέον, τα μαργαριτάρια πρέπει να έχουν κατά μέσο όρο 0,80 χιλιοστά μαργαριτάρι.