Εισαγωγή στα Μαργαριτάρια
Τα μαργαριτάρια τείνουν να φαίνονται όλα ίδια στον απλό παρατηρητή. Ωστόσο, τα διαφορετικά μαργαριτάρια μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε ποιότητα και σπανιότητα, γεγονός που οδηγεί σε ένα ευρύ φάσμα τιμών της αγοράς. Πριν επενδύσετε σε μια σειρά από μαργαριτάρια, θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθείτε με κάποιες βασικές γνώσεις για τα μαργαριτάρια.
Τι είναι ένα μαργαριτάρι;
Το μαργαριτάρι είναι ένα φυσικό στολίδι που δημιουργείται από έναν ζωντανό οργανισμό όπως ένα στρείδι. Όταν ένα ερεθιστικό ή ξένο αντικείμενο εισάγεται σε ένα στρείδι ή ένα άλλο μαλάκιο, το ζώο το επικαλύπτει με μια ουσία που ονομάζεται νάρκα, το ίδιο υλικό με το οποίο χτίζει το κέλυφός του. Το Nacre αποτελείται από μικροσκοπικούς κρυστάλλους ανθρακικού ασβεστίου, ευθυγραμμισμένους με τέτοιο τρόπο ώστε το φως να αντανακλάται και να διαθλάται για να παράγει ένα ουράνιο τόξο φωτός και χρώματος. Με την πάροδο του χρόνου, τα στρώματα του μαργαριταριού συσσωρεύονται για να σχηματίσουν ένα πλήρες μαργαριτάρι.
1. Τι είναι τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια;
Σήμερα τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια καλλιεργούνται με παρόμοια διαδικασία με τα φυσικά μαργαριτάρια, εκτός από το ότι το ερεθιστικό τοποθετείται στο μαλάκιο από έναν εξειδικευμένο τεχνικό. Τα μαργαριτάρια που καλλιεργούνται στο γλυκό νερό είναι “πυρηνωμένα†με ιστούς έτσι ώστε η ποιότητα των καλλιεργημένων μαργαριταριών να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσικά μαργαριτάρια στην ανάπτυξη. Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια Ακόγια, Ταϊτής και Νότιας Θάλασσας με θαλασσινό νερό είναι πυρηνωμένα με χάντρες. Αυτό σημαίνει ότι το μαργαριτάρι σχηματίζεται σε μια στρογγυλή χάντρα, με αποτέλεσμα πιο στρογγυλεμένα μαργαριτάρια. Τα στρογγυλά μαργαριτάρια είναι εξαιρετικά σπάνια στα μη καλλιεργημένα μαργαριτάρια. Σήμερα, σχεδόν όλα τα μαργαριτάρια στην αγορά καλλιεργούνται.
Τύποι μαργαριταριών
1. Γλυκό νερό
- Μέσο εύρος μεγεθών: 6 mm έως 7 mm
- Χρώμα: Λευκό και παστέλ
- Πυρήνωση: Ιστός
- Περιβάλλον: Λίμνες γλυκού νερού
- Καλλιεργείται σε: Μαλάκιο με τριγωνικό κέλυφος (Hyriopsis Cumingi)
- Χρόνος ανάπτυξης: 2 έως 6 χρόνια
Σημειώσεις: Δεδομένου ότι τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού έχουν πυρήνα από ιστούς, το όσο πιο στρογγυλεμένο το μαργαριτάρι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του. Επίσης, τα μαργαριτάρια θεωρούνται 100% μαργαριτάρια.
2. Akoya
- Μέσο εύρος μεγεθών: 6mm έως 7mm
- Χρώματα: Λευκό με διακριτικούς τόνους
- Πυρήνωση: Bead < li>Περιβάλλον: Προστατευμένοι από θαλασσινό νερό κόλποι, λιμνοθάλασσες και άλλα παρόμοια σώματα
- Καλλιέργεια σε: στρείδι Akoya (Pinctada Fucata)
- Χρόνος ανάπτυξης: 8 μήνες έως 2 χρόνια
Σημειώσεις: Υπάρχουν δύο κύριες περιοχές για την ανάπτυξη μαργαριταριών – Κίνα και Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες δημιούργησαν την καλλιέργεια μαργαριταριών και είχαν σχεδόν έναν αιώνα εμπειρίας. Τα κινέζικα καλλιεργημένα μαργαριτάρια είναι νεότερα στην αγορά και τείνουν να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Η ιαπωνική Akoya έχει υψηλότερο κύρος και αξία, ενώ η κινεζική Akoya τείνει να κάνει καλύτερες αγορές σε ευκαιρίες.
3. Νότια Θάλασσα
- Μέσο εύρος μεγεθών: 12 mm έως 13 mm
- Χρώματα: Λευκό και χρυσό
- Πυρήνωση: σφαιρίδιο < li>Περιβάλλον: Προστατευμένοι από θαλασσινό νερό κόλποι, λιμνοθάλασσες και άλλα παρόμοια σώματα
- Χρόνος ανάπτυξης: 20 μήνες έως 2 χρόνια
- Καλλιέργεια σε: Ασημί και χρυσό στρείδι με χείλη (Pinctada maxima)
Σημειώσεις: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα μαργαριτάρια. Επίσης, είναι τα πιο πολύτιμα για τη σπανιότητά τους. Όσον αφορά το χρώμα, όσο πιο κορεσμένο είναι το χρυσό χρώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η τιμή.
4. Tahitian
- Μέσο εύρος μεγέθους: 10mm έως 11mm
- Χρώματα: Μεταλλικά χρώματα που κυμαίνονται από ασημί έως σκούρο μαύρο
- Πυρήνωση: Bead< /li>
- Περιβάλλον: Προστατευμένοι από θαλασσινό νερό κόλποι, λιμνοθάλασσες και άλλα παρόμοια σώματα
- Καλλιέργεια σε: Μαύρο χειλικό στρείδι (Pinctada margaritifera cumingi)
- Χρόνος ανάπτυξης: 22 έως 28 μήνες< br /> Σημειώσεις: Τα μαργαριτάρια της Ταϊτής είναι κυρίως μαύρα και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μαργαριτάρι καλλιέργειας. Μερικοί ειδικοί τα συνδυάζουν με South Seas καθώς καλλιεργούνται στο ίδιο γενικό μέρος του κόσμου. Ωστόσο, η εμφάνισή τους είναι πολύ διαφορετική και καλλιεργούνται σε διαφορετικά είδη μαλακίων.
2. Εμφάνιση και αξία μαργαριταριού
Pearl Color
Τα μαργαριτάρια έρχονται σε μια ποικιλία φυσικών χρωμάτων από λαμπερά λευκά, πολύχρωμα παστέλ έως σκούρα μαύρα. Ορισμένα μαργαριτάρια έχουν επίσης επεξεργασία για χρώμα. Η περιποίηση των μαργαριταριών είναι μόνιμη και επιτρέπει επιλογές χρωμάτων που δεν ήταν προηγουμένως διαθέσιμες. Τα επεξεργασμένα μαύρα μαργαριτάρια Akoya είναι διαθέσιμα σε εκλεκτά κοσμήματα από το 1930.
Η απόχρωση ενός μαργαριταριού είναι η απόχρωση που αντανακλά το μαργαριτάρι σε διαφορετικές ρυθμίσεις φωτός. Το χρώμα και ο τόνος μπορούν να επηρεαστούν από το φως του περιβάλλοντος καθώς και από την πηγή φωτός. Το φως φθορισμού μπορεί να αναδείξει περισσότερα πράσινα και μπλε, ενώ οι λαμπτήρες πυρακτώσεως θα αναδείξουν περισσότερα κόκκινα. Ορισμένα χρώματα και αποχρώσεις έχουν υψηλότερες τιμές. Ωστόσο, η επιλογή θα πρέπει να γίνεται με βάση τους χρήστες' χροιά και τις προτιμήσεις του/της. Ακολουθούν μερικά προτιμώμενα χρώματα για διαφορετικούς τύπους:
- γλυκού νερού: λαμπερό λευκό και παστέλ
- Akoya: Λευκό με ροζ, μπεζ ή ασημί τόνους
- Νότια Θάλασσα: Βαθιά κορεσμένο χρυσό
- Ταϊτικά: Σκούρο με πράσινους τόνους παγωνιού.
Μέγεθος μαργαριταριού
Το ρητό. είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μαργαριτάρι, τόσο πιο πολύτιμο είναι. Αυτό είναι αλήθεια, ένα μεγαλύτερο μαργαριτάρι με παρόμοιους παράγοντες αξίας θα είναι πιο πολύτιμο από ένα μικρότερο. Ωστόσο, υπάρχουν εύρη μεγέθους όπου η τιμή αυξάνεται εκθετικά. Για παράδειγμα, το Akoya είναι κατά μέσο όρο 6 mm έως 7 mm. Ως αποτέλεσμα, τα μαργαριτάρια εντός ή κάτω από αυτό το εύρος είναι πιο εύκολα διαθέσιμα από αυτά που είναι μεγαλύτερα. Τα μεγαλύτερα από το μέσο όρο μαργαριτάρια είναι πιο σπάνια όπως περιγράφεται παρακάτω.
Πιο σπάνια και πολύτιμα εύρη μεγεθών
- Γλυκό νερό: 7mm έως 8mm
- Akoya: 7mm έως 8mm
- Νότια Θάλασσα: 12 χιλιοστά έως 13 χιλιοστά
- Ταϊτική: 10 χιλιοστά έως 11 χιλιοστά
Εξαιρετικά σπάνιο και πολύτιμο εύρος μεγεθών
- Γλυκό νερό : 10 mm και μεγαλύτερο
- Akoya: 9,5 mm και μεγαλύτερο
- Νότια Θάλασσα: 15 mm και μεγαλύτερο
- Ταϊτικά: 14 mm και μεγαλύτερο
Λάμψη
Η λάμψη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κατά την αξιολόγηση ενός μαργαριταριού. Η λάμψη ή η λάμψη είναι το πόσο καλά ένα μαργαριτάρι αντανακλά τόσο το φως όσο και τις εικόνες. Ένα παράδειγμα είναι η σύγκριση της λάμψης με έναν καθρέφτη. Μια εξαιρετική λάμψη θα έχει έναν καθρέφτη σαν λάμψη και πολύ ευκρινή αντανάκλαση εικόνας. Οι εικόνες που αντανακλώνται θα έχουν καθαρές γραμμές. Ένα μαργαριτάρι με καλή ή εξαιρετική λάμψη θα έχει μεγαλύτερη αξία.
Στρογγυλότητα
Η αξία των καλλιεργημένων μαργαριταριών καθορίζεται επίσης από τη στρογγυλότητά τους. Η στρογγυλότητα τυπικά προσδιορίζεται απλώς με οπτική επιθεώρηση. Δεδομένου ότι τα μαργαριτάρια που καλλιεργούνται στο γλυκό νερό είναι πυρηνωμένα με ιστό, θα τείνουν να είναι λιγότερο στρογγυλά. Ωστόσο, λιγότερο από το 20% έως το 50% των μαργαριταριών με σφαιρίδια, όπως το Akoya, το Tahitian και το South Sea, θα είναι πραγματικά στρογγυλά. Ορισμένα μαργαριτάρια στην αγορά εκτιμώνται επίσης για τα μοναδικά τους σχήματα (όπως τα μαργαριτάρια με σταγόνες δακρύων ή τα μαργαριτάρια μπαρόκ με ακατέργαστο σχήμα).
Επιφάνεια
Η επιφάνεια. ή το σώμα του μαργαριταριού πρέπει να είναι σχετικά απαλλαγμένο από ατέλειες. Καθώς τα μαργαριτάρια είναι φυσικά πετράδια, μικρές επιφανειακές ατέλειες τείνουν να εμφανίζονται στα περισσότερα μαργαριτάρια. Ένα μαργαριτάρι με καλή λάμψη φαίνεται να είναι λιγότερο ψεγάδι.