Γλυκό νερό εναντίον Αλμυρού νερού (Ακόγια)
Μιλώντας για μαργαριτάρια γλυκού νερού, μπορεί να έρχεται στο μυαλό μια κατηγορία κατώτερων μαργαριταριών μικρού μεγέθους και ακανόνιστου σχήματος.
Αυτό μπορεί να ίσχυε πριν από δέκα χρόνια.
Για πολλούς. χρόνια, οι φάρμες μαργαριταριών γλυκού νερού της Κίνας παρήγαγαν μόνο χαμηλής ποιότητας "ρύζι" μαργαριτάρια, ενώ τα μαργαριτάρια του θαλασσινού νερού ήταν πιο σφαιρικά και καλύτερης ποιότητας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται συνεχείς βελτιώσεις στις τεχνικές καλλιέργειας και επεξεργασίας των κινεζικών μαργαριταριών γλυκού νερού. Από τη δεκαετία του 1990, η Κίνα εξέπληξε την αγορά με προϊόντα που φέρνουν επανάσταση στο μαργαριτάρι. Τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού γίνονται σταδιακά ισχυρός ανταγωνιστής των ομολόγων τους στο θαλασσινό νερό. Η μεγάλη αξία των μαργαριταριών γλυκού νερού έναντι των μαργαριταριών θαλασσινού νερού έγκειται στις ακόλουθες 7 πτυχές:
Πάχος επικάλυψης μαργαριταριού
Τα μαργαριτάρια θαλασσινού νερού που καλλιεργούνται ξεκινούν με ένα στρογγυλό κέλυφος πυρήνα, που εισάγεται στο στρείδι από τον άνθρωπο. Το στρείδι, με την πάροδο του χρόνου, εκκρίνει ασβέστιο (nacre), το οποίο καλύπτει τον πυρήνα. Γενικά, σε όλες τις ποικιλίες μαργαριταριών θαλασσινού νερού, η επίστρωση μαργαριταριών των ιαπωνικών μαργαριταριών Akoya είναι η πιο λεπτή -- περίπου μισό χιλιοστό πάχος, η δεύτερη πιο λεπτή επίστρωση μαργαριταριών είναι αυτή των μαργαριταριών Ταϊτής - πάχους περίπου 2 έως 3 χιλιοστών. Τα μαργαριτάρια της Νότιας Θάλασσας αναπτύσσουν το παχύτερο - από 2 έως 6 χιλιοστά. Σε αντίθεση με τα μαργαριτάρια που καλλιεργούνται με θαλασσινό νερό, τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού είναι όλα μαργαριτάρια -- αυτό είναι το μεγαλύτερο σημείο πώλησης για τα μαργαριτάρια γλυκού νερού. Λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει πυρήνας εισαγόμενος στα μαργαριτάρια του γλυκού νερού, τα μαργαριτάρια μας είναι όλα μαργαριτάρια, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα του θαλασσινού νερού. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος να φθαρεί το λεπτό μαργαριτάρι με την πάροδο του χρόνου δεν είναι πρόβλημα με το μαργαριτάρι γλυκού νερού.
Σε όλες τις ποικιλίες μαργαριταριών θαλασσινού νερού, μόνο τα μαργαριτάρια της Νότιας Θάλασσας μπορούν να έχουν επίστρωση μαργαριταριού τόσο παχιά όσο αυτή των μαργαριταριών γλυκού νερού. Αλλά, για να έχουμε την ίδια παχιά επίστρωση μαργαριταριού με ένα μαργαριτάρι γλυκού νερού 10 mm (η επίστρωση του οποίου έχει επομένως πάχος 5 mm), ένα μαργαριτάρι Νότιας Θάλασσας θα πρέπει να έχει μέγεθος 18 mm. Θα πρέπει να ξοδέψετε μια μικρή περιουσία για να το αποκτήσετε. Από την άλλη πλευρά, κοστίζει μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών των χρημάτων για να αγοράσετε ένα μαργαριτάρι γλυκού νερού 10 χιλιοστών, κορυφαίας ποιότητας.
Colors and Shapes
Πέρλες γλυκού νερού 10 mm. έχουν μια ιδιαίτερη γοητεία αφού προσφέρονται σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων-πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από τα μαργαριτάρια θαλασσινού νερού. Χάρη στην περιεκτικότητα σε πολύ μικρή ποσότητα μεταλλικών στοιχείων, όπως ο χαλκός, το ασήμι, το νάτριο και ο ψευδάργυρος, τα χρώματα των μαργαριταριών του γλυκού νερού είναι πολύ διαφορετικά, πολλά από αυτά δεν φαίνονται στα θαλάσσια μαργαριτάρια. Μερικά είναι τόσο σπάνια και ασυνήθιστα που ξεπερνούν τη φαντασία και την έκφραση. Αυτά τα μαργαριτάρια είναι αναμφίβολα πολύ ελκυστικά για τους σχεδιαστές κοσμημάτων.
Τα μαργαριτάρια γλυκού νερού μπορούν να βρεθούν σε όλα τα πιθανά σχήματα: όλα όμορφα από μόνα τους -- στρογγυλά, σταγόνα, ρύζι, κουμπί, οβάλ, ημι-στρογγυλά , κύκλος ή δακτυλιοειδής, μπαρόκ και ημι-μπαρόκ. Ορισμένα σχήματα είναι ακόμη και πολύ περίεργα. Λόγω της δημοτικότητάς του, το στρογγυλό σχήμα είναι συνήθως το πιο ακριβό, αλλά όπως πάντα, η προσωπική προτίμηση υπαγορεύει το σχήμα που κάθε πελάτης θα βρει πιο όμορφο. Στην πραγματικότητα, το μπαρόκ σχήμα, όπως και η ποικιλία των χρωμάτων, προσφέρει στους κοσμηματοπώλες το μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής, αν και οι αγρότες στοχεύουν σε λεία στρογγυλά μαργαριτάρια.
Μεγαλύτερη περίοδος καλλιέργειας
Γενικά, τα μαργαριτάρια της Νότιας Θάλασσας και τα μαργαριτάρια της Ταϊτής χρειάζονται 2 έως 3 χρόνια για να σχηματιστούν. Τα ιαπωνικά μαργαριτάρια Akoya χρειάζονται μικρότερη περίοδο, λιγότερο από 2 χρόνια. Η τυπική περίοδος καλλιέργειας για τα κινέζικα μαργαριτάρια γλυκού νερού τη δεκαετία του 1980 ήταν μεταξύ 1,5 και 2 ετών. Ο σχετικά σύντομος χρόνος είχε ως αποτέλεσμα μικρό μέγεθος και χαμηλή ποιότητα. Όμως τα τελευταία 10 χρόνια, οι κινεζικές φάρμες μαργαριταριών άλλαξαν τον τρόπο καλλιέργειας των μαργαριταριών και άφησαν τα εμφυτευμένα μύδια τους να παραμείνουν στο νερό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σήμερα, τα κινεζικά μαργαριτάρια γλυκού νερού χρειάζονται από 3 χρόνια έως και 5 έως 6 χρόνια πριν να είναι έτοιμα για συγκομιδή. Μια τόσο μεγάλη περίοδος καλλιέργειας οδηγεί σε μαργαριτάρια γλυκού νερού που είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και πολύ υψηλότερης ποιότητας. Εν τω μεταξύ, είναι μια αυστηρή δοκιμασία για τους Κινέζους αγρότες μαργαριταριών' υπομονή και οικονομική ευρωστία.
Συγκρίσιμα μεγέθη
Λόγω των βελτιώσεων της γεωργικής τεχνικής και των μεγαλύτερων περιόδων καλλιέργειας, το μέγεθος των κινεζικών μαργαριταριών γλυκού νερού γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Τα μεγέθη κάτω των 6 χιλιοστών, που τώρα θεωρούνται μικρά, στην πραγματικότητα εξαφανίζονται στην αγορά. Τα μεγάλα μαργαριτάρια γλυκού νερού στην περιοχή από 9 έως 16 mm είναι συγκρίσιμα με τα μαργαριτάρια της Νότιας Θάλασσας σε μέγεθος αλλά πιο ανταγωνιστικά σε τιμή. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι αυτή η κατηγορία μαργαριταριών θα συνεχίσει να παραμένει μια από τις κινητήριες δυνάμεις στις αγορές, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν.
Σύγκριση ποιότητα
Το Τα σχήματα, η επιφάνεια και η λάμψη της νέας κινεζικής παραγωγής έχουν ήδη ξεπεράσει την αρχική ποιότητα Biwa. Ως μαρτυρία του επιτεύγματος της Κίνας, τα καλά μαργαριτάρια γλυκού νερού είναι πλέον αρκετά στρογγυλά, καθαρά και λαμπερά ώστε να περάσουν ως μαργαριτάρια ιαπωνικού Akoya και Νότιας Θάλασσας.
Σπάνιο μαργαριτάρι γλυκού νερού
Κάθε χρόνο εμφυτεύονται εκατομμύρια μύδια. Αλλά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ζει για να φέρει μαργαριτάρια εξαιρετικής ποιότητας. Κατά μέσο όρο, περίπου το πενήντα τοις εκατό των συγκομιδών δεν είναι εμπορεύσιμα μαργαριτάρια. Είναι πολύ ατελείς ή πολύ ελαττωματικά για να χρησιμοποιηθούν ως κοσμήματα. Λιγότερο από το ένα τοις εκατό των εμπορεύσιμων είναι τέλειου σχήματος, λάμψης και ομαλότητας.
Όσο για αυτά τα υψηλής ποιότητας και μεγάλου μεγέθους μαργαριτάρια γλυκού νερού, είναι αναμφίβολα πιο σπάνια. Είναι εξαιρετικά σπάνια βασικά για τρεις σημαντικούς λόγους: ο ένας είναι ότι τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού ξεκινούν με ένα μικρό κομμάτι ιστού μανδύα, όχι με πολύ μεγαλύτερο πυρήνα κελύφους όπως τα μαργαριτάρια θαλασσινού νερού, επομένως χρειάζεται εξαιρετικά περισσότερος χρόνος για να καλλιεργηθούν μεγάλα μαργαριτάρια γλυκού νερού. Για παράδειγμα, χρειάζονται τουλάχιστον 5 χρόνια για να φτιάξεις ένα μαργαριτάρι γλυκού νερού 10 mm. Πολλοί αγρότες που δεν είναι αρκετά ισχυροί οικονομικά απλά δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ακόμα κι αν τοποθετήσετε ένα εμφυτευμένο μύδι στο νερό για αρκετό καιρό, μπορεί να μην προβλέψετε εάν η παραγωγή του θα είναι μεγάλου μεγέθους. Για κάποιους περίεργους και άγνωστους λόγους, μερικά μαργαριτάρια απλώς αρνούνται να συνεχίσουν να μεγαλώνουν μετά από αρκετά χρόνια' μείνετε στο μύδι. Ως εκ τούτου, τα μεγάλα μεγέθη αποτελούν πάντα ένα μικρό μέρος της συγκομιδής ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η περίοδος καλλιέργειας. Ο τρίτος λόγος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μακρά περίοδο καλλιέργειας του μαργαριταριού -- κάθε μαργαριτάρι είναι πιο πιθανό να γίνει ελαττωματικό όσο περισσότερο παραμένει στο μύδι, και έτσι ένα τέλειο, μεγάλου μεγέθους μαργαριτάρι γλυκού νερού είναι πραγματικά ένα σπάνιο γεγονός, ευλογημένο από τη Mother Nature.
Σύμφωνα με την επικαιρότητα της αγοράς, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι τα τέλεια μεγάλα μαργαριτάρια γλυκού νερού, όπως τα μαργαριτάρια γλυκού νερού 10 mm, είναι πολύ πιο σπάνια από οποιαδήποτε μαργαριτάρια θαλασσινού νερού ίδιου μεγέθους της ίδιας ποιότητας.
Η πιο ανταγωνιστική τιμή
Η Κίνα έχει βελτιώσει τις μεθόδους καλλιέργειας και τις τεχνικές επεξεργασίας της. Αυτοί οι δύο παράγοντες, μαζί με το χαμηλό κόστος εργασίας και τον τεράστιο αριθμό μη μολυσμένων λιμνών στην Κίνα, έχουν δημιουργήσει ένα μαργαριτάρι που είναι πολύ λιγότερο ακριβό, αλλά η αναβαθμισμένη ποιότητα του ανταγωνίζεται τα ακριβότερα μαργαριτάρια με θαλασσινό νερό. Αυτά τα εξαιρετικά προσιτά μαργαριτάρια γλυκού νερού προσφέρουν εξαιρετική αξία, ποικιλία και ομορφιά που διαρκεί. Πράγματι, τα μαργαριτάρια από μύδια γλυκού νερού βρίσκονται στο επίκεντρο της πιο ζωντανής δραστηριότητας στο μαργαριτάρι σήμερα.
Δεν είναι στη φύση μας να θάβουμε τα κεφάλια μας, όπως οι στρουθοκάμηλοι. Βλέπουμε ξεκάθαρα το γεγονός ότι η εικόνα των μαργαριταριών του γλυκού νερού εξακολουθεί να είναι κάπως χαμηλότερη από αυτή άλλων κατηγοριών μαργαριταριών. Η χαμηλή ποιότητα συμβαίνει στα μαργαριτάρια θαλασσινού νερού. Αλλά η εισροή στην αγορά αυτών των μαργαριταριών χαμηλότερης ποιότητας ελέγχεται αυστηρά και με επιτυχία από τη βιομηχανία μαργαριταριών θαλασσινού νερού, εμποδίζοντάς τα να καταστρέψουν την τέλεια εικόνα του μαργαριταριού θαλασσινού νερού. Τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού, από την άλλη, δεν έχουν ακόμη τέτοιο έλεγχο. Προϊόντα μεσαίας και χαμηλής ποιότητας ξεπλένουν πάνω από την αγορά, επιδεινώνοντας την εικόνα του μαργαριταριού του γλυκού νερού. Όμως, το να συμπεράνουμε ότι τα μαργαριτάρια θαλασσινού νερού είναι ανώτερα από τα μαργαριτάρια γλυκού νερού, απλώς συγκρίνοντας τα καλύτερα μαργαριτάρια θαλασσινού νερού στην αγορά με την πλημμύρα μαργαριταριών γλυκού νερού χαμηλής ποιότητας δεν είναι δίκαιο παιχνίδι. Σε τελική ανάλυση, τα πλεονεκτήματα του κάθε μαργαριταριού είναι που καθορίζουν την αξία περισσότερο από την πηγή του μαργαριταριού. Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού δεν είναι απλώς «Rice Krispies», υπάρχουν και κορυφαίας ποιότητας μαργαριτάρια υψηλής λάμψης και τέλεια στρογγυλού σχήματος. Είναι κοινή επιθυμία των μελών της κινεζικής βιομηχανίας μαργαριταριών γλυκού νερού να βελτιωθεί η εικόνα των μαργαριταριών γλυκού νερού με την εκπαίδευση των πελατών και την προώθηση μαργαριταριών κορυφαίας ποιότητας.