ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΑΚΟΓΙΑ
Akoya Σήμερα
Στρείδια με πέρλες Akoya
Τα μαργαριτάρια Akoya προέρχονται στην πραγματικότητα από το στρείδι Akoya. Η επιστημονική ονομασία για τα στρείδια Akoya είναι Pinctada Fucata. Σήμερα, τα περισσότερα στρείδια εκτρέφονται σε εκκολαπτήρια. Σε ηλικία περίπου 20 ημερών, οι προνύμφες του στρειδιού φτύνονται και προσκολλώνται σε ακίνητα αντικείμενα. Οι φούστες μεταφέρονται σε παιδικό σταθμό μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των έξι μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτών των αναπτυξιακών χρόνων, οι αγρότες μαργαριταριών εκτρέφουν επίσης πλαγκτόν για να θρέψουν αυτά τα μωρά στρείδια. Στην ηλικία των έξι μηνών, τα στρείδια μεταφέρονται από το φυτώριο τους σε εξειδικευμένα καλάθια όπου τα φροντίζουν καθώς ωριμάζουν τους επόμενους 18 έως 30 μήνες. Σε ηλικία δύο έως τριών ετών, το στρείδι είναι έτοιμο για πυρήνα.
Ανάπτυξη Μαργαριταριών Akoya
Μετά τη δημιουργία πυρήνων, το στρείδι Akoya φροντίζεται προσεκτικά για τους επόμενους οκτώ έως 24 μήνες. Το στρείδι παράγει το καλύτερο κάρβουνο σε θερμοκρασίες νερού μεταξύ 59 και 68 βαθμών Φαρενάιτ. Το πιο κρύο νερό επιτρέπει τον πιο αργό, πιο σφιχτό και πιο λαμπερό σχηματισμό μαρκαριού. Οι ωκεανοί γύρω από την Ιαπωνία είναι πιο κρύοι, επομένως, τα περισσότερα ιαπωνικά Akoya τείνουν να αναπτύσσονται αργά για 12 έως 24 μήνες. Στην Κίνα, τα νερά τείνουν να είναι πιο ζεστά, επομένως το μαρμάρινο σχηματίζεται πιο γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, τα Akoya τείνουν να συγκομίζονται γρηγορότερα επίσης.
Συγκομιδή Το Akoya
Akoya συλλέγεται καλύτερα κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες. Μετά τη συγκομιδή και τον καθαρισμό, τα μαργαριτάρια είναι έτοιμα για επεξεργασία. Κάθε φάρμα τείνει να ειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο εύρος μεγεθών. Επιπλέον, οι διαδικασίες μετά την επεξεργασία απαιτούν τεράστιες επενδύσεις υποδομής. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι μεταποιητές έχουν άμεσες συμβάσεις με πολλές φάρμες.
Πυρήνωση μαργαριταριών
Πριν από τη δημιουργία πυρήνων, ο μεταβολισμός του μεμονωμένου στρειδιού επιβραδύνεται σε κατάσταση αδρανοποίησης. Αυτό διαρκεί περίπου τρεις μήνες. Στη συνέχεια, το στρείδι πυρηνώνεται από έναν εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο τεχνικό. Μια ειδικά κατασκευασμένη χάντρα και ένα κομμάτι ιστού μανδύα δότη εισάγεται προσεκτικά στη γονάδα του στρειδιού. Αυτή η τομή είναι πολύ μικρή και αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ λεπτή. Οι καλύτερες χάντρες για πυρήνωση από αμερικανικά μύδια γλυκού νερού.
Πηγή εικόνας: www.britannica.com
Επεξεργασία Akoya
Η προσεκτική επεξεργασία του Akoya μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως έξι μήνες. Τα Akoya επεξεργάζονται προσεκτικά για να αναδείξουν τη φυσική τους ομορφιά. Η επεξεργασία δεν πρέπει να βλάψει το μαργαριτάρι. Οι Ιάπωνες είχαν σχεδόν έναν αιώνα εμπειρίας επεξεργασίας που οδήγησε σε πολλές κατοχυρωμένες και μυστικές τεχνικές. Οι Κινέζοι είναι σχετικά νέοι στην καλλιέργεια Akoya, ξεκινώντας περίπου από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι παράγοντες καλλιέργειας, επεξεργασίας και περιβάλλοντος επιτρέπουν την ταχύτερη ανάπτυξη και επεξεργασία. Αυτή τη στιγμή συμβαίνουν επίσης διεργασίες Akoya με μαύρο και πιο σκούρο χρώμα.